Utflyktsmål / Sevärdheter

I Svarttjärn finns många vackra utflyktsmål och sevärdheter att besöka. Det har även iordningställts en fin vandringsstig under senaste åren.

Vandringsstig

Stigen är 8 km lång, med start och parkering vid byns besöksmål "Havsvågen". Informationstavla och kartor finns vid starten, de ligger i en mjölkhämtare av äldre modell, varsågod att ta en. Efter stigen kommer du redan efter 400 meter till Havsvågen, ett 2 ha stort klapperstensfält beläget på Lövångersbygdens högsta berg, 151 m över havet. Här finns en grillstuga, utedass och ett utsiktstorn byggt som en älg, Vi kallar det "Lill´n". Efter stigen passerar du en stor mängd myrstackar, den högsta närmare 2 meter. Du går också upp på Blyberget, ett 145 meter högt berg som har en utsiktspunkt där du bl.a kan se till Skellefteå, Rönnskärsverken och havet. Där finns också en grillstuga med eldstad och ved fri att använda. Du rundar sen sjön Tuvtjärn, där kan du ta dig en roddtur med den eka som ligger förtöjd vid en brygga. Längs stigen passerar du förutom den vackra naturen, en kallkälla med drickbart vatten året runt, en kåsa hänger vid källan, som även försetts med ett lock.4 fångstgropar och så en hel del troll finns också utmed stigen.

 

Stigen är vid vissa tider på året lite blöt, så kängor eller stövlar är att rekommendera. Stigen är markerad med orangea markeringar och pilar.

 

Gillar du geocacha, passa på att hitta cachen som finns utplacerad efter stigen. https://www.geocaching.com/seek/cache_details.aspx?wp=GC59DJM&title=blyberget-svarttjarn

Finns även en cach på Havsvågen/Lill´n

https://www.geocaching.com/seek/cache_details.aspx?wp=GC5B4RC&title=havsvagen-lilln

 

Funderar ni på något ring Stina Stenmark 070-3135652 eller Ulf Stenmark 070-3305308

 

Svarttjärns vandringsstig finns med i Skellefteå kommuns vandringsledskort. Kontrollen finns på Havsvågen.
Vill ni vara med i kommunens vandringsledskort, där det lottas ut priser till alla som går minst 3 leder i sommar finns startkort att köpa hos Stenmarks samt på turistbyrån i Skellefteå (20 kr)

 

Länk till mer info om detta.
http://www.skelleftea.se/default.aspx?id=155498

 

/Svarttjärns Samverkansförening

 

   

Fler bilder i Galleriet

Blyberget

Blyberget, en populär utflyktsplats, ligger väster om byn och når en höjd av 145 m ö.h. Berggrunden består av yngre urbergs granit(sten till socklar under många hus i byn). Här finns en raststuga i from av en timmerlada med grillmöjligheter. Varje fettisdag ordnas det fackelspår dit upp med efterföljande intag av semlor i bönhuskällaren.

Stutulödun

Ladan timrades upp under senare delen av 1700-talet och var ursprungligen uppförd för myrslåtter vid Nöppelsjön.

Den blev flyttad 1894-1895, efter lantmäteriet, av August Andersson ( n´ August – Annersa) till dåvarande Svarttjärn ¾, senare Svarttjärn 9/1, för slåttervall.

Ladan har fått sitt namn efter sitt utseende. Den är som synes otät timrad, smal nedtill och vidast uppe vid taket ( vid taakskie ).

Ladans utformning gör att den har egenskaper som en hötork. Hö eller halm luftas och risk för bärgningsskador är små även när skörden inte är helt torr när man kör in den i ladan.

Den flyttades till Bönhustomten och renoverades under sommaren 2010 av medlemmar i Svarttjärns Samverkansförening.

Havsvågen

Besöksmål Havsvågen

I byn Svarttjärn, 3 mil söder om Skellefteå, finns ett trevligt besöksmål kallat för ”Havsvågen”. Det ligger uppe på Lövångersbygdens högsta berg, Lidberget, vars topp ligger 155 m ö h. 

Öster om bergets topp ligger ett nära 2 hektar stort klapperstensfält, en lämning från den senaste istiden. Stenarna på fältet ligger i vågor och därför kallas området för Havsvågen. På havsvågen finns flera fornlämningar registrerade efter den inventering som Riksantikvarie-ämbetet gjorde 2007. Bland annat hittade man då lämningar efter fem boplatsställen och en stenugn. 

Under 2014 har byaföreningen i Svarttjärn gjort ett attraktivt utflyktsmål av Havsvågen som nu finns tillgängligt för dig som vill ut i naturen. Det finns en nyanlagd väg och stig som går dit upp med skyltning från huvudvägen, i mitten av byn. 

På Lidberget finns nu en grillstuga, en utegrillplats och ett förråd med toalett. Grillstugan går att hyra för föreningar för 200 kronor och för företag och privata sammankomster, 400 kronor. 

Ut på själva Havsvågen går en ramp med ett trädäck som gör det lätt att ta sig ut dit för att titta närmare på klapperstensfältet. I anslutning till Havsvågen kan du även gå upp i ett 5 meter högt utsiktstorn, utformat som en älg. Älgen har fått namnet ”Lill ́n”. Uppe i älgen kan du se ut över hela klapperstensfältet och vid klart väder har du utsikt ändå ut mot Rönnskärsverken vid havet.

Fler artiklar...

  1. Röjudden