Vandringsstig

Stigen är 5 km lång, med start och parkering alldeles bredvid stora vägen som går genom byn Svarttjärn. Starten är mitt för sjön, 30 meter norr om Stenmarks Lantboende, byns före detta snickeri som numera är ett uthyrningshus för den som vill övernatta. Informationstavla och kartor finns vid starten, de ligger i en mjölkhämtare av äldre modell, varsågod att ta en. Efter stigen passerar du en stor mängd myrstackar, den högsta närmare 2 meter. Du går upp på Blyberget, ett 145 meter högt berg som har en utsiktspunkt där du bl.a kan se till Skellefteå, Rönnskärsverken och havet. Där finns också en grillstuga med eldstad och ved fri att använda. Du rundar sen sjön Tuvtjärn, där kan du ta dig en roddtur med den eka som ligger förtöjd vid en brygga.  Längs stigen passerar du förutom den vackra naturen, en kallkälla med drickbart vatten året runt, en kåsa hänger vid källan, som även försetts med ett lock.4 fångstgropar och så en hel del troll finns också utmed stigen.

 

Stigen är vid vissa tider på året lite blöt, så kängor eller stövlar är att rekommendera. Stigen är markerad med orangea markeringar och pilar. En bit in på stigen finns även en pil med blå markering som pekar ut promenadvägen upp till Havsvågen, byns nyaste besöksmål som även den går att gå till som en avstickare från denna vandringsstig. Denna stig kan dock delar av året vara inhägnad för djur.

 

Gillar du geocacha, passa på att hitta cachen som finns utplacerad efter stigen. https://www.geocaching.com/seek/cache_details.aspx?wp=GC59DJM&title=blyberget-svarttjarn

Finns även en cach på Havsvågen/Lill´n

https://www.geocaching.com/seek/cache_details.aspx?wp=GC5B4RC&title=havsvagen-lilln

 

Funderar ni på något ring Stina Stenmark 070-3135652 eller Ulf Stenmark 070-3305308

 

Nytt för 2016 är även att Svarttjärns vandringsstig finns med i Skellefteå kommuns vandringsledskort.
Kartor och parkering finns vid starten, 30 meter norr om gamla snickeriet. Vill ni vara med i kommunens vandringsledskort, där det lottas ut priser till alla som går minst 3 leder i sommar finns startkort att köpa hos Stenmarks samt på turistbyrån i Skellefteå (20 kr)

 

Länk till mer info om detta.
http://www.skelleftea.se/default.aspx?id=155498

 

/Svarttjärns Samverkansförening

 

   

Fler bilder i Galleriet