Vandringsstig

Stigen är 8 km lång, med start och parkering vid byns besöksmål "Havsvågen". Informationstavla och kartor finns vid starten, de ligger i en mjölkhämtare av äldre modell, varsågod att ta en. Efter stigen kommer du redan efter 400 meter till Havsvågen, ett 2 ha stort klapperstensfält beläget på Lövångersbygdens högsta berg, 151 m över havet. Här finns en grillstuga, utedass och ett utsiktstorn byggt som en älg, Vi kallar det "Lill´n". Efter stigen passerar du en stor mängd myrstackar, den högsta närmare 2 meter. Du går också upp på Blyberget, ett 145 meter högt berg som har en utsiktspunkt där du bl.a kan se till Skellefteå, Rönnskärsverken och havet. Där finns också en grillstuga med eldstad och ved fri att använda. Du rundar sen sjön Tuvtjärn, där kan du ta dig en roddtur med den eka som ligger förtöjd vid en brygga. Längs stigen passerar du förutom den vackra naturen, en kallkälla med drickbart vatten året runt, en kåsa hänger vid källan, som även försetts med ett lock.4 fångstgropar och så en hel del troll finns också utmed stigen.

 

Stigen är vid vissa tider på året lite blöt, så kängor eller stövlar är att rekommendera. Stigen är markerad med orangea markeringar och pilar.

 

Gillar du geocacha, passa på att hitta cachen som finns utplacerad efter stigen. https://www.geocaching.com/seek/cache_details.aspx?wp=GC59DJM&title=blyberget-svarttjarn

Finns även en cach på Havsvågen/Lill´n

https://www.geocaching.com/seek/cache_details.aspx?wp=GC5B4RC&title=havsvagen-lilln

 

Funderar ni på något ring Stina Stenmark 070-3135652 eller Ulf Stenmark 070-3305308

 

Svarttjärns vandringsstig finns med i Skellefteå kommuns vandringsledskort. Kontrollen finns på Havsvågen.
Vill ni vara med i kommunens vandringsledskort, där det lottas ut priser till alla som går minst 3 leder i sommar finns startkort att köpa hos Stenmarks samt på turistbyrån i Skellefteå (20 kr)

 

Länk till mer info om detta.
http://www.skelleftea.se/default.aspx?id=155498

 

/Svarttjärns Samverkansförening

 

   

Fler bilder i Galleriet